Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

30 de desembre del 2007

Donde esta la bolita?

Després de mirar-me les ordenances fiscals que es van aprovar en el plenari del passat mes de novembre he fet una comparativa d’algunes de les que, al meu entendre, tenen una major o més directa repercussió en les economies dels Tivissans, el resultat el podeu veure vosaltres mateixos. Però més enllà d’això voldria expressar la meva opinió sobre el que alguns entenen per política social, més ara que el ple municipal va aprovar, el passat dia 21, la concessió d’ajuts econòmics pel naixement o l’adopció de fills.

Les polítiques socials, amb el transcurs del temps i fruit de la conquesta de les forces socials i les polítiques d’esquerra, han quedat incorporades en el nostre sistema polític democràtic fins al punt de que en són un referent i és ja una realitat parlar de democràcia i política social com a dos conceptes que estan fortament vinculats.

Per tant, des dels sectors populars de la ciutadania, s’observen les taxes i els impostos com un benefici necessari doncs sense que hi hagi ingressos difícilment hi pot haver despesa social.

Avui tots els partits de l’arc parlamentari, des de l’esquerra fins a la dreta passant pel centre, basen el seu programa electoral en les polítiques de benestar social des de les quals articulen el seu discurs. Dit això, seria fàcil fer l’afirmació de que les polítiques socials ja no són un patrimoni de l’esquerra, doncs són l’ànima mater de tots els discursos de les actuals forces polítiques representants del sentir de la ciutadania. I així, per extensió, podríem continuar afirmant que totes les forces polítiques sense excepció són progressistes, amb el que desapareixeria el dualisme esquerres-dretes, quedant trencada, per sempre més, aquesta dicotomia.

La realitat però, és que cal distingir o saber diferenciar entre les polítiques socials (o el que alguns entenent per això) d’uns i les polítiques socials d’uns altres. Cal saber discernir entre els que apliquen unes polítiques fiscals per poder dur a terme una veritable política social que sigui justa, modificant i ordenant els tributs i les taxes amb la premissa i el criteri de que prevalgui l’equitat i el bé de l’interès general, congelant, rebaixant i, fins i tot, deixant exemptes les rentes més baixes en la recerca d’una major i millor redistribució de la riquesa. Fent, d’aquesta manera, que pagui més qui més té i menys aquell que menys s’ho pot permetre. Aconseguint, a la fi, que la inversió en despesa social equilibri la balança entre les desigualtats socials i portant a terme una vertadera política de solidaritat social.

Lluny de tot això, l’equip de govern de CiU de l’Ajuntament de Tivissa, pretén fer-nos combregar amb rodes de molí. Aplicant unesPolítica social? ordenances fiscals que res tenen a veure amb polítiques socials, per molt que hom s’escarrassi en fer discursos demagògics i titlli de “comèdia” el fet de discernir entre redistribució equitativa dels impostos per a que juguin un paper d’equilibri i igualtat, i polítiques fiscals que advoquen per la privatització de la gestió de les polítiques socials abocant-hi ingents recursos públics en l’àmbit de la gestió privada, sense cap mena de control social i amb més que un considerable marge pel benefici mercantil.

En definitiva, pretén fondre els conceptes de política social, que son la praxis de dos concepcions polítiques diametralment oposades (progressista i conservador, esquerra – dreta) , per confondre la ciutadania i disfressar així una política voraçment recaptatoria “a la desesperada” fruit de la seva mala gestió i de la seva incapacitat alhora de cercar noves fonts de finançament.

Així, CiU de Tivissa, amb la ma esquerra regala 1000 € per naixement de fill i amb la dreta du a terme una política fiscal que incrementa de manera desmesurada les taxes i els impostos que graven més directament la majoria de la ciutadania. Així, les taxes de l’escola bressol s’apugen un 44% de mitjana; el servei d’aigua és veu incrementat un 5,4% desprès de privatitzar-lo; els serveis de la piscina municipal s’incrementen de mitjana un 176% tot i que estan privatitzats i la recaptació no va a parar a les arques municipals si no a engrossir les finances d’un privat; la taxa per la recollida d’escombreries es veu incrementada en un 2,9% tot i que existeix un conveni amb l’empresa que gestiona la recollida de residus mitjançant el qual s’estableix la gratuïtat de la recollida; s’estableixen nous impostos com pot ser el de l’Increment del Valor dels Terrenys Urbans que, malgrat argumentar la seva raó de ser en el fet de que ha de servir per gravar la compra – venda objecte de l’especulació, resulta que es graven més aquelles transmissions de finques que s’efectuen quan més anys fa que estan en mans d’un titular i menys les transmissions que s’efectuen en curts períodes de temps. Quan solen ser precisament aquestes, les que són objecte d’especulació.

En definitiva, ens fan jocs de mans davant dels nostres propis nassos dient-nos tot el que ens ofereixen per un costat i ens incrementen encara més per l’altre sense que hom siguem capaços de veure-ho. Ens quedem bocabadats com si ens trobéssim davant de l’àgil trilero: “Donde esta la bolitaaa?...”

El greu però, al meu entendre, rau en el fet de que alguns han quedat engalipats amb el l’àgil joc de mans i, mentre fixen la mirada en els gobelets, no veuen que la bola és a la boca del prestidigitador. I així, fins i tot, queden convençuts de que les ordenances aprovades són més socials.

26 comentaris:

Anònim ha dit...

Els de ERC ya han picat.

Anònim ha dit...

Ets un demagog!! Fes un text amb les grans politiques socials del gran ex-alcalde Ferm(í). Va jo et poso el primer exemple:
1-Si ets col.lega passes gratis al ball i tens un xorro de tiquets per a invitar a la massa social!!

A, per cert l'"inventor" de l'estat del benestar fou un tal Canciller Otto Von Bismark que em sembla que d'esquerres en tenia ben poc.

Que a l'"esquerra" us faci il.lusió apuntarvos lo tanto es una cosa pero no fotem, xato, no fotem, qeu si no m'equivoco amb franco tambe es controlava tot amb mà de ferro per part de l'Estat.

Anònim ha dit...

Eren mes de 4 els que passaven gratis al ball i tambe eren mes de 4 els que tenien l’entrada de la piscina gratis. Pero saps paerque? Dons per que tambe eren mes de 4 els que participaven voluntariament en les diferentes comisions de l’ajuntament i per aixó tenien la defenrencia de que tinguesin els pases a la piscina i al ball gratis. Com ho feu ara? Dons ara pagueu trinco trinco als “voluntaris”. Tu si que ets un demagog.

Anònim ha dit...

ja em diras desde quan la voluntarietat es cobra!!
Esteu a l'oposicio per aquells abusos que practicaveu i que es veu que encara trobeu justificables!! Algun dia parlem de les subvencions de la revista Tivissa!

Anònim ha dit...

Ara no entreu al ball gratis ? Ara rebeu sobres, favors, i el que faci falta per mantenir-vos i recolliu samarretes gratuïtes i el que no sabem.

Anònim ha dit...

Jo només ser que a mi aquest estiu per portar els meus tres fills a la piscina i a més a més si vull que aprenguin a nedar no em podré costejar aquest luxe. La llastima és que no puc, ni vull tenir més fills i els mil euros a mi no m'arribaran. El que hem pregunto és si aquests mil euros també es donaran a les persones que es poden permetre aquest luxe i d'altres, quan hi ha persones que ho necessiten més. DEMANEU DECLARACIONS DE RENDA SENYORS, i repartiu amb més justícia. Perquè al cap d'avall i tal com anem només podran tenir fills els rics.

Anònim ha dit...

DEMANEU DECLARACIONS DE RENDA SENYORS?!
Has pensat que potser haguesis pogut millorar la teua amb un golf?!

Anònim ha dit...

HAN DIT:

Ara no entreu al ball gratis ? Ara rebeu sobres, favors, i el que faci falta per mantenir-vos i recolliu samarretes gratuïtes i el que no sabem.

03/01/08 15:43

DONCS AIXÒ, SI NO HO SABEU MILLOR CALLAR. JA NO NOMÉS US SALTEU LA PRESSUMCIÓ D'INNOCENCIA, SINO QUE TAMBÉ US ANTICIPEU AL DELICTE. HI HA MOLTA GENT D'ESQUERRES QUE ES MES TOTALITARIA QUE DEMOCRATA.

Anònim ha dit...

Sobre l iniciativa privada

la ley de la selva es para los animales, no para las personas y los poderes públicos han de garantizar que la justicia rija las relaciones humanas, muy especialmente en lo referente a la economía, donde es necesario acabar con la opresión del débil por parte del fuerte, con medidas ambiciosas y comprometidas y sin volver nunca la espalda, ni olvidar, ni siquiera a la más insignificante de las personas

Anònim ha dit...

Lo fotut és que ho sabem del cert, o no vas rebre samarreta tu de la festa major? Dons reclame-la.

Anònim ha dit...

Hem sento ofesa, però no m'estranya perquè per part vostra solament sabeu defensar-vos ofenent, anònim de les 17:56. Amb el camp de golf només tu i d'altres agassiu incrementat la vostra declaració de renda "o no" perquè ja molts diners que no es declaren.

Anònim ha dit...

Tranquils amb el camp de golf o sinó perquè l'equip de govern amb secretaria inclosa no compleix i executa els acords presos al plenari. QUE FORT FINS AQUÍ PODIEM ARRIBAR.

Anònim ha dit...

Quant puja la pasta que us heu gastat amb el "voluntaris" del parc de nadal?
Per cert tenien contracte? u estaven de marron?

Anònim ha dit...

el problema és que no hi ha voluntaris, no es equivoquem!!!

abans es donava un pase de festes majors i un aguinaldo pels VOLUNTARIS que es passaven l'any participant SENSE COBRAR UN DURO.

tant criticar el passe de festes i ara tenen que PAGAR per estar darrere de una barra o al parc de Nadal...

tal faràs, tal trobaràs, no ho diuen així?

Anònim ha dit...

Ha de ser molt dur viuere en aqueta engunia un dia i si i un altre tambe. Lo fetge no us aguantara, ya porteu cuatre ays de mala bilis i us en queden cuatre més... com a minim!

Anònim ha dit...

Ai anònim de les 12:20 miret el fetge. Peer que jo visco tranquil, això si defenso el que crec que es defensable.

Anònim ha dit...

A veure, una cosa son voluntaris (els que preparen els reis, patje, cursa de muntanya...)
i l'altra son persones que treballen, ja siguin darrere la barra d'un bar , al parc infantil o on sigui!!!!

Anònim ha dit...

Si, ja, ja, ja......

Anònim ha dit...

els d'ERC, la secretaria...os falten los de la Serra, com diria aquell "peazo argumentos"
ji ji, jo si que ric!!!

Anònim ha dit...

al final voleu dir que no serà tot culpa de les dones de la neteja?!
Quins arguments mes ben fonamentats Amable!! Crec que et superes dia a dia!! Espero que algun dia ens mostris el verdader "contubernio judío-masón" que hi ha instal.lat a la vila!!

Anònim ha dit...

Ei, calleu que a parlat el Sr. Rei, amo i senyor.

Anònim ha dit...

Com podeu parlar de Parc de Nadal, si allò que fan els de l'ajuntament no es ni parc ni es res. Es patètic, els que tenim fills anem a d'altres pobles per poder a anar a parcs de nadal, abans veníen d'altres pobles al parc de nadal que feia l'ajuntament. Clar que també teníen voluntaris que treballaven cada dia al parc.

Anònim ha dit...

Per ser el poble que té el millor parc de la ribera.
hem de tenir molts més nens, millors espais, i millor col·laboració de tothom. No tan discutir en un blog, i més fer coses pel poble. tant si governen uns com els altres.
Així tivissa no es farà mai gran. Ah però potser no es lo que voleu, clar!

Anònim ha dit...

Apliquet el "cuento" Senyor que això és que ens fa falta, però si volem col·laborar i no ens deixen. I per cert el Parc de Nadal patètic, amb col·laboradors o sense, però patètic.

Anònim ha dit...

Us equivoqueu de problema.
El problema bàsic no és qui es voluntari o qui no, qui entrava gratuitament al ball i qui no, sino el sistema que s'utilitzava per decidir-ho.
El sistema de la "dedocracia" estava implantat en tots els ambits, desde el personal que treballava a l'ajuntament al voluntariat.
A la fi, el problema es que hi havia MOLTES persones que estaven acostumades a viure molt be sense fer absolutament res en tot el dia.
Per cert, si considereu que tant podeu fer pel poble (cosa que no dubto), aquest blog es un bon lloc per poder aportar les idees d'allò que tu faries per millorar el poble, ja que criticar es l'opcio fàcil, pero aportar idees es menys divertit i no queda be, oi? ;)

Anònim ha dit...

m encanta el dibuixet el va diguer fer algu fa 24 anys


paco