Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

16 de febrer del 2008

Entrevista a Lluís Suñé

Desprès d’haver estat quinze dies fora de joc per problemes tècnics, ja torno a ser aquí. Una avaria a la CPU que m’ha obligat a canviar la placa base, m’ha mantingut “desconnectat” de la xarxa durant dues setmanes. Per tant, a partir d’avui, tornaré a actualitzar el bloc amb noves entrades.

Lluís SuñéComençaré amb aquesta entrevista que vaig realitzar a Lluís Suñé, cap de llista d’ICV per la demarcació de Tarragona a les properes eleccions generals del 9 de març i que vaig tenir el plaer de fer-li el passat 31 de gener durant una visita que va realitzar a Tivissa amb motiu de les properes eleccions generals.

Com i quan arribes a la política?
Doncs als 17 anys, militant al MDT (Moviment de Defensa de la Terra). I després ja, lluita social estrictament.

És la primera vegada que encapçales una candidatura d’àmbit superior al municipal?
Sí, les úniques experiències d’àmbit superior al municipal van ser al 2003 que vaig anar de cinquè a la llista d’ICV al parlament de Catalunya encapçalada per la Dolors Comas que em va demanar el recolzament i ho vaig fer amb molt de gust, era nou en política. Després al 2007, amb la candidatura d’en Daniel Pi, també al cinquè lloc.

Llegint el teu bloc, he pogut extreure’n que d’us la bossa plena de somnis i d’il·lusió, qualitats que és troben a faltar avui dia. Que més i dus a la bossa?
Actitud combativa. Jo la campanya no me la plantejo amb promeses, es a dir, que l’única filosofia d’esta campanya i de la meva vida és prendre actitud. Jo entenc que, a la vida, l’ideologia és molt important per poder prendre decisions, prenent decisions sense ideologia acabes o equivocant-te o acabes anat a l’oficina de corrupció. Per tant l’ideologia és fonamental per prendre decisions, però no crec en els programes electorals en sí i no crec en les promeses en sí, si no en les actituds. Per tant, l’únic que em puc vendre es que soc catalanista, soc d’esquerres , soc ecologista i que he defensat durant aquestos anys de joventut el meu territori per la seva dignitat, estrictament això. I aquest és el meu valor i aquest és el meu programa.

També hi portes xecs amb 400 i 2.500 euros per repartir entre la ciutadania?
No. Avui aquest plantejament també me’l feien al bloc, és un bloc molt “xulu” eh! ... (rialles) ... i un comentarista em dia “jo t’anava a votar però ara ja dubto per que si algú em paga un cap de setmana per ahi jo canvio el vot” i jo li contesto que estic preparant unes propostes que sorprendran al mon i li prometo 4.500 € de salari Lluís Suñébase, apartament amb aigua i llum pagada per l’estat, una rentadora, un microones i li acabo dient ...“es que se m’he n’anat la pilota”. Es a dir, promeses zero, no hi han xecs.
El xec no serveix per solucionar el problema de base. En cap estat, encara que et donessin 200 € per pagar-te el lloguer no es solucionaria el problema de l’habitatge. Per tant, el que cal son polítiques que obliguin als que dominen el mercat immobiliari a abaixar els preus, que ataquin el problema des de l’arrel, que l’accés al mercat de treball sigui un dret i no un luxe, que els salaris siguin dignes i que no sigui barato l’acomiadament. Es a dir, cal que canviem una societat en que els rics i poderosos especulen amb nosaltres i que ens intenta fer creure que amb xecs de 2.500 i 400 €, que venen dels nostres impostos, de l’erari públic, tindrem la vida més fàcil. Les polítiques de l’estat han d’anar dirigides a l’abaratiment de la vivenda i dels lloguers, a acabar amb la precarietat laboral i que els nostres joves no hagin d’esperar als cinquanta anys per poder marxar de casa.

Que creus que hi tenim a dir la gent del sud de Catalunya a Madrid?
Que s’heu de reivindicar. Una de les coses que des de l’òptica del Camp de Tarragona es que, de vegades, no comprenia coses de les Terres de l’Ebre. En aquests tres mesos que he anat tombant i parlant amb molta gent, he comprés perfectament que la gent de les Terres de l’Ebre salti a la mínima que es belluga algo, el projecte Castor mateix és un insult al territori. Jo crec que l’actitud de les Terres de l’Ebre ha de ser la que té ara, es a dir, el radicalisme opositor i, sobretot, les Terres de l’Ebre no han de ser el cul de sac d’aquest país ni la germana lletja ni la maltractada, si els ventiladors giren molt bé aquí també ho fan a l’Empordà. Per tant, el Camp de Tarragona ha de ser més solidari amb les Terres de l’Ebre i hem d’intentar evitar qualsevol projecte més sempre i quant no estigui basat en una planificació territorial i, sobretot, en l’opinió i la participació de la ciutadania, tant aquí com en el Camp de Tarragona, com a tot arreu, és fonamental.

Com creus que ha incidit ICV en la política del govern del PSOE durant aquests últims quatre anys?
Per mi en positiu, encara que ens cal més força. El PSOE, les lleis que enriqueixen encara més als rics les ha fet amb Duran i Lleida, les polítiques socials, com podria ser la de la memòria històrica, les ha tingut de fer amb ICV. Amb aquestes eleccions hem d’evitar un Duran i Lleida reforçat que diu que no hi cabem tots en aquest país encara que jo em plantejo si no son ells els que no hi caben . I per un altre costat, ens cal una ICV reforçada per a que no depenguin d’aquesta dreta que ratlla la xenofòbia.

Per acabar, m’agradaria que em diguessis el que, a títol personal i fins aleshores, ha estat el millor i el pitjor d’embarcar-se en un viatge com aquest.
Bueno, el pitjor ha estat per la meva gent. Tinc família, tinc companya, tinc un gos invàlid ... aquesta ha estat la part pitjor en el sentit de que estàs molt de temps fora de casa. La part positiva, la que més m’apassiona, la política m’apassiona, el conèixer cares noves, gent que porta dècades treballant al territori i que espero que desprès d’aquestes eleccions puguem mantenir una relació per continuar combatent contra les injustícies territorials. La part més positiva, l’unitat.

Lluís Suñé Morales, a més de candidat d’ICV a les eleccions generals, és regidor de l’Ajuntament de Torredembarra per Alternativa Baix Gaià-EPM (ABG-EPM)

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Amable!
No li has preguntat que en pensa de les nuclears?? De que haguera estat de la nostra terra sense elles??
De tant que en produeixes, lo kilo de demagogia deu anar tirat de preu!(i a sobre ara comencen les tirades de moto de les generals)

Amable Pallisé ha dit...

Encara que no toca fer-ho en aquesta entrada vull contestar a l’anònim del dia 6/02/08 de les 17:16 de l’entrada “Xec nadó” i, de pas, espero també contestar-te en part també a tu (de fet, pel tarannà, jo diria que sou la mateixa persona)
Em plau en gran manera veure l’especial interès que tens en la meva humil persona i en tot allò referent a aquest bloc. De fet, que a personatges com tu els hi susciti aquest interès el meu espai em reconforta i motiva a continuar allò que vaig començar ara fa quasi bé un any i mig doncs em confirma que un dels objectius que perseguia des d’un inici ja l’he aconseguit.
També m’agradaria comentar-te que “contra gustos no hi ha res escrit”, per tant el que per a tu es un a comèdia per a d’altres es vital a l’hora de poder donar la seva opinió que, et recordo, ha estat vetada en d’altres mitjans de comunicació locals pagats amb els diners de tots.
Comentar-te també que no tinc cap necessitat de “manipular” res (a més, tampoc sabria com fer-ho). Si cobrés “a tant” la visita al bloc potser m’ho plantejaria, però el fet es que prefereixo la qualitat a la quantitat.
I pel que fa referència a la solitud, em ve al cap l’anecdota que Aristógenes contava de Misón quan deia que sempre estava sol per que avorria als homes i explicava que una vegada que va ser vist rient-se’n estan sol pel camp hom va preguntar-li per que reia si no hi havia ningú present i aquest va contestar-li: “Per això mateix”. Doncs bé, malgrat que en el meu cas jo no avorreixo als homes (i menys a les dones), si que em passa com a Misón de que, en estar sol davant la pantalla llegint missatges com el teu em faig un tip de riure. Per la teva tranquil·litat he de dir-te que tinc la mateixa solitud ara que fa vuit anys, o deu, o dos, o que ahir i que com deia Bécquer: "La soledat és molt bella ... quan és té prop algú a qui contar-li". I jo, sortosament tinc moltíssima gent prop a qui contar-li, fins i tot gent amb la que no compartim la mateixa opinió de les coses. És aquí precisament on crec que rau el que ens diferencia a tu i a mi: les formes, l’actitud, l’educació i, sobretot, el respecte i la tolerància.

Anònim ha dit...

olé, amable!

Anònim ha dit...

bravo!!! chapó! ni mais alto ni mais claro!!! chato: l'has clavat!
A-MA-BLE, A-MA-BLE!!!

Anònim ha dit...

m'agrada la entrevista, bones preguntes i bones respostes. Gracies, Amable

Anònim ha dit...

Jo també crec que l'entrevista està prou bé, però crec que ha faltat preguntar-li què pensa de l'"affaire" MUNTANYAS II com a regidors de medi ambient???