Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

19 de novembre del 2006

Homenatge a Franco al Valle de los Caídos.


Joan Herrera reclama al govern que no autoritzi la celebració de l'acte d'homenatge a Franco al Valle de los Caídos.

El portaveu d’IU-ICV al Congrés denuncia que es faci apologia del franquisme en un lloc de Patrimoni Nacional.
El portaveu del grup parlamentari d’IU-ICV al Congrés, Joan Herrera ha reclamat avui al Govern que impedeixi la celebració de la missa d’homenatge a Franco on s’hi ha convocat la Fundació Francisco Franco a la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos el pròxim 18 de novembre en commemoració del 31 aniversari de la mort del dictador.
Herrera ha destacat que la Fundació, que es dedica a exaltar una figura molt negativa en la història d'Espanya pel seu caràcter antidemocràtic, i que incompleix amb la seva obligació de fer públics els seus arxius, està convocant un acte en un lloc Patrimoni de l'Estat que hauria de dedicar-se a la recuperació de la memòria històrica i no a lloar a un dictador.
El diputat d’ICV recorda que aquest any 2006 es celebra l'Any de la Memòria, en homenatge i reconeixement de tots els homes i dones que van ser víctimes de la guerra civil i posteriorment de la repressió de la dictadura franquista, així com de qui, amb el seu esforç a favor dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, van fer possible el règim democràtic instaurat amb la Constitució de 1978.
Així, tal com es va aprovar en el Congrés dels Diputats, els poders públics es comprometen a promoure i donar suport la celebració d'actes commemoratius que estimulin la reflexió sobre aquells fets i el record i reconeixement de la tasca d'aquelles persones. “La celebració d'aquest acte d'homenatge a Franco al Valle de los Caídos és manifestament contrària a l'esperit de la declaració de 2006 com Any de la Memòria i el Govern hauria de tenir-lo en compte”, ha afirmat.
De la mateixa manera, Herrera destaca que el Projecte de Llei que ha redactat el Govern pel qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels que van patir persecució o violència durant la Guerra civil i la Dictadura, inclou en el seu article 18, referent al Valle de los Caídos, que “en cap lloc del recinte podran portar-se a terme actes de naturalesa política ni exaltadores de la Guerra Civil, dels seus protagonistes, o del franquisme”, raó per la qual “el Govern no hauria d'autoritzar la celebració de la missa homenatge perquè contradiu l'esperit de la llei que vol aprovar el Govern”.
El diputat d'IU-ICV explica que segons el parer del seu grup parlamentari hauria de replantejar-se una reordenació de funcions i usos del Valle de los Caídos pel seu alt contingut simbòlic franquista, a través de la reconversió del mateix en “un Centre del Memorial de la Llibertat”, seu de l'Institut de la Memòria Democràtica i “Museu de la Repressió”, com ja s'ha fet en altres països europeus i llatinoamericans que han convertit centres de repressió i tortura en instal•lacions de foment de la cultura i tradició democràtica.
Clica aquí per veure el video de la memòria

2 comentaris:

Anònim ha dit...

TOTS TENIM LA NOSTRA DE MEMORIA
Presentació de Checas De Barcelona, amb César Alcalá i Manuel Milián Mestre Les realitats documentades de les persecucions i tortures que van sofrir els catalans sota el govern de nacionalistes i republicans quan van tenir el poder

Amable Pallisé ha dit...

Doncs si, estic d'acord amb tu, tots tenim la nostra memòria. La qüestió es de que hom només coneix una part de la memòria. L'altra, la memòria dels vençuts es quelcom que no forma part de la història oficial i, no contents amb això, encara hi gent que es dedica a fer revisionisme històric (per exemple l’exgrapo Pío Moa, Cesar Vidal i d’altres). No es tracta de imposar una o altra memòria, es tracta, senzillament de reparació històrica. Es tracta d’explicar a les noves i no tant noves generacions de la postguerra la història sense fer-ne hagiografia. Es tracta de dir-los-hi als fills i nets de molts d’aquells que van veure desaparèixer al seu pare o mare o que mai no van conèixer al seu avi o avia, que ells van morir en defensa de la llibertat i del poder legalment constituït fruit d’unes eleccions democràtiques. Es tracta de la memòria de la dignitat, de recuperar de les foses comunes les despulles d’aquells que van morir pel sol fet de voler un país millor i de recolzar un govern democràtic sorgit de la voluntat popular. Es tracta de saber on son els nostres avis i avies que en molts casos ni tant sols es coneix el lloc on van quedar les seves despulles. Es tracta de donar-los-hi un repòs digne, dignificant així la seva memòria i donant a conèixer “l’altra” història, la que no ens han ensenyat mai, de la que els nostres pares no ens han parlat o hi han passat de “puntetes” per poder tenir una transició democràtica en pau. Es tracta, en definitiva, de fer un exercici d’higiene democràtica i de conèixer, de manera objectiva tota la història, per que això ens ha de fer més persones a tots i totes.