Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

22 d’octubre del 2009

Moció en defensa del dret a decidir. Ple ordinari setembre V

En el setè punt de l’ordre del dia, s’aprovava la “Moció en defensa del dret a decidir i de la consulta popular per a la independència a Arenys de Munt” que va presentar el grup municipal d’ERC.

La moció que es passà a l’aprovació constava de cinc punts:

1.- Defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989.
2.- Felicitar-nos per la iniciativa de la consulta per la independència d’Arenys de Munt com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi.
3.- Encoratjar a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d’altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars.
4.- Exigir al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència.
5.- Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.

El regidor d’ERC va defensar la moció presentada reiterant el seu suport a la consulta d’Arenys de Munt que va qualificar com un exemple de que “tot es susceptible de canviar-se”, alhora que “constatava” la por del govern espanyol i d’“una gent que va manar quaranta anys i que porta camisa blava” de realitzar consultes i de “demanar el seu parer a la població”. Tanmateix “encoratjava” a les entitats locals “que vulguin proposar una consulta al municipi” a què “així ho facin”.

Per la seva banda, el grup municipal d’Iniciativa-EPM feia exposició dels motius que els portaren a votar en contra de la moció. Així, la regidora Alba Benedicto, manifestava el seu “lament en l'actuació equivocada i desmesurada per part del Govern Central en la consulta d'Arenys”, una consulta que “veiem del tot positiva”, va dir. Així mateix, manifestava la defensa d’Iniciativa-EPM pel dret a l’autodeterminació alhora que matisava que “autodeterminació no és només independència” i que “autodeterminació és que Catalunya pugui decidir i que ho faci sense limitacions. No ens cenyim al binomi independència sí o no”. I es referí a d’altres formules existents “per exemple, ser un estat propi en un estat federal”. Va recordar el fet de que “Sabem quines són les nostres competències com a càrrecs electes municipals, i aquesta, tot i els nostres idearis, no hi és contemplada.”, per continuar fent recordatori de que, nomes uns mesos enrere, Iniciativa-EPM va portar a aprovació del plenari una moció que s’aprovà per unanimitat per “complir i fer complir la Llei”. Va explicar que Iniciativa-EPM “no entrarem en una utilització partidista sobre la independència” que alguns partits porten a terme acusant-se entre ells de “feblesa”, i referí “les CUP a ERC, ERC a CIU i CIU, com no, al Govern”. Exposà la seva voluntat de que el Parlament de Catalunya “acceleri el projecte de llei de Consultes populars i així canviar el marc jurídic actual” tot reivindicant-se com a “hereus i hereves del PSUC” que continuaran “sent insaciables defensors i defensores del dret a l'autodeterminació del poble català” tot destacant que “autodeterminació també és Estatut i seguirem reivindicant la sobirania del nostre poble”. Va finalitzar dient “No entrarem en valorar si en aquesta taula ens sorprendran algunes de les mans que s'alçaran a favor de les consultes per a la independència de Catalunya... el que sí que tenim ben clar és que el nostre vot, el vot d'Iniciativa per Catalunya, igual que ahir, avui, no serà mai en contra de l'autodeterminació del nostre país".

El regidor portaveu de CIU va supeditar el seu vot favorable a la modificació de la moció en el punt quatre de la mateixa afegint-hi “i al català”. Així, es corregí el redactat d’aquest punt que quedava redactat de la següent manera: “Exigir al govern espanyol i al català el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència”.

La moció va ser aprovada amb els vots favorables de CIU, AISA-FIC i ERC i els vots en contra d’Iniciativa-EPM.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat no se si ho expliques durant el redactat...pero pq vareu votar en contra??

Amable Pallisé ha dit...

Et recomano que llegeixis el redactat i despres, si procedeix, formulis la pregunta. A no ser que el que vulguis preguntar es un altra cosa. En aquest cas, hauràs de formular la pregunta d'un altra manera.

Anònim ha dit...

ICV mol coerens,la resta de forses,oportunistes y electoralistes catalunya es algo mes que els independentistes salut

Anònim ha dit...

ara m'ho he tornat a llegir! segueixo sense entendre el pq del vot en contra! no crec que aneu en contra d'un referendum a nivell popular no??...pq no simplement una abstencio??
PD-segurament no ets independentista pero l'esquerra catalana mai canviara Espanya!

Amable Pallisé ha dit...

Pel que fa a mi, els arguments que explicà la regidora d’Iniciativa-EPM, em van quedar més que clars. Jo entenc clarament que “varen votar” en contra, bàsicament, degut al punt 3 de la moció:
1.- La moció no parla de la realització de referèndums populars d’una manera general, parla d’“encoratjar” als ajuntaments a la realització “de consultes similars” a la d’Arenys de Munt, que era una consulta per la independència de Catalunya.
2.- Com tu ja deus saber, l’acord de Ple de l’Ajuntament d’Arenys mitjançant el qual recolzava la consulta cedint els locals municipals per instal·lar-hi les urnes i facilitava l’organització municipal, va ser suspès pel Jutjat al considerar que sobrepassava les competències municipals (nomes el govern de l’estat pot autoritzar consultes d’aquest tipus, es a dir, de competència supramunicipal, així ho diu l’art. 149.1.32 de la Constitució espanyola).
3.- Com que fins que les coses no canviïn tots els catalans som ciutadans espanyols (potser no de sentiment però sí de facto) i la llei de lleis es la Constitució Espanyola, tots els ciutadans l’hem d’acatar. Més encara els regidors/es que quan son elegits i juren o prometen (amb les formules que permet l’ordenament jurídic, ja sigui per imperatiu legal o qualsevol altra que tingui validesa) “per la seva consciència i honor”, complir les seves obligacions com a regidors/es “amb lleialtat al Rei i guardant i fent guardar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia”.
4.- La intervenció de la regidora d’Iniciativa-EPM, es clara i diàfana quan parla d’”actuació equivocada i desmesurada” del govern central a la consulta d’Arenys que, d’altra banda, considera “del tot positiva” en el sentit que a ningú li ha de fer por la realització d’una consulta popular. Com també ho es quan diu que “existeixen d’altres formules” hi es refereix a “un estat propi en un estat federal” i quan recorda les competències (drets i deures) que tenen com regidors/es malgrat “els nostres idearis” tot fent memòria que, a més, el Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció presentada per Iniciativa-EPM en el Ple del dia 30/10/2008 en el que s’acordà per unanimitat aprovar una moció per a que l’alcalde, la Junta de Govern, secretària habilitada i serveis administratius, acompleixin estrictament amb els deures i obligacions inherents al seu càrrec en el compliment de la Llei.
5.- Deixa clar el que per Iniciativa-EPM es “una utilització partidista sobre la independència” en referència a determinats partits, “les CUP a ERC, ERC a CIU i CIU, com no, al Govern” en una escenificació per veure qui de tots es més independentista.
6.- Recorda i confia en l’Estatut i en el projecte de Llei de consultes populars que desenvolupa l’article 122 de l'Estatut, estableix el règim jurídic, el procediment, el compliment i la convocatòria de les consultes populars per via de referèndum que el Parlament de Catalunya va aprovar el mes de març i del que el Conseller de Governació Jordi Ausàs destacà que “cohesiona i enforteix Catalunya” i del que va dir que “la llei concreta l’expressió del dret a decidir per part de la ciutadania”.
Per tant, no veig el que no entens. Altra cosa es que no comparteixis el posicionament d’Iniciativa-EPM, cosa molt lícita per la teva part.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Amable, jo també hi vaig ser. M'es agradat haver-te vist. T'hauria vinguta a saludar i ens hauriem conegut. Jo també vaig anar d'aquí cap allà fent fotos.
Encara que el teu té més mèrit ja que vas tenir que baixar de Tivissa i jo ho tinc al costat. D'Amposta poca gent. Després es queixaran...

Anònim ha dit...

N'estic convençut que si enlloc d'independència parlessim d'estat federal, haguessiu votat una altra cosa, i després no hauria importat el que diu la constitució, o ho haguesiu adaptat al vostre interes.
A espanya, mai existira un Estat federal! No els hi interessa.
A vegades s'ha de ser una mica realista!
Recordar que l'alcalde d'Arenys de Munt és del vostre partit, i que totalment d'acord en que cadascu pot pensar com vulgui, pero segur que si algu de vosaltres fos independentista l'argument hagues canviat, però clar, com també sou espanyols, no voleu que els altres podem opinar si ho volem ser o no.

Amable Pallisé ha dit...

Puc entendre que n’estiguis convençut, però això no significa que tinguis raó. El teu raonament parteix d’una hipòtesi completament subjectiva que conclou en una afirmació que no pots demostrar que sigui veritat, en un intent de donar per vàlid el que no ho és, es el que en diuen un sofisma.
Partint de l’afirmació que fas de que “també sou espanyols, no voleu que els altres podem opinar si ho volem ser o no”, jo també te’n podria fer un de sofisma:

- Els espanyols no volen que els altres puguem opinar
- Tu ets espanyol
- Tu no vols que els altres puguem opinar

D’altra banda, i perquè soc realista, penso que estem més prop (si es que estem a prop d'alguna cosa) d’un estat federal que d’un estat independent. Però bé, això només son apreciacions personals.
Pel que fa a l’alcalde d’Arenys de Munt m’agradaria assabentar-te (si és que no ho saps) de que és no és d’ICV, si no del partit Arenys de Munt 2000 que forma part de les EPM’s. EPM’s que son una coalició de petits partits que tenen en comú els valors de l’esquerra i que es caracteritzen per la seva pluralitat ideològica, des de l’independentisme fins al federalisme i baix el principi bàsic de la independència de cada grup municipal.
Dit això, t’he de dir que els regidors/es d’Iniciativa-EPM i tots els que els hem votat som, a més de catalans, espanyols. Exactament igual que la resta de forces polítiques municipals i tots els que els han votat, fins i tot tu, malgrat que això no sigui del teu grat.
La meva concepció política passa per canviar les coses que no m’agraden des del marc constitucional, estatutari i jurídic que ens hem dotat en aquest país, Catalunya i també Espanya, doncs, per sort o per desgràcia, la realitat passa per a que només puguem entendre Catalunya si considerem Espanya. I aquesta sí que és una realitat inalienable (al menys fins aleshores). Molts som republicans, federalistes, n’hi ha d’independentistes, però el que tenim clar es que les coses cal canviar-les seguint la norma. L’actual societat democràtica, amb les seves coses bones i dolentes, amb el que ens encotilla i el que ens dificulta per avançar cap a millors cotes de llibertat, ens l’hem autoimposat tots els ciutadans per poder tenir, a més de deures, drets. A canvi, hem hagut de renunciar a llibertats (tantes com persones hi ha) per poder viure en una societat democràtica que ho pot ser més, en la mesura de que siguem capaços de canviar l’actual marc de convivència que té com a referent la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
Ja ho deia Rousseau: “L’home ha nascut lliure i a tot arreu es troba entre cadenes”

Anònim ha dit...

lo mes fort es veure com un regidor d'ajuntament franquista vota a favor de consultes d'aquesta indole.

Això no es canvi de xaqueta aixó es una mutació en tota regla, ja, ja, ja.

Anònim ha dit...

centralisme barceloni, res per tu, tot per mi. je,je