Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

13 d’abril del 2007

Tots contra el Cànon

El proper dia 29 de juliol entrarà en vigor la Nueva Lei de Propiedad Intelectual que gravarà amb un cànon tot allò que és pugui copiar.

Per a lluitar en contra d’aquesta Llei, és va crear una plataforma oberta a tota la societat que acull a tots els que comparteixen les seves premisses: www.todoscontraelcanon.es

La plataforma todoscontraelcanon.es està formada per organitzacions, associacions, usuaris, internautes, professionals, empreses i sindicats compromesos amb l’impuls i el desenvolupament de la Societat de la Informació a Espanya.

Bàsicament, els seus objectius son els de sensibilitzar a la societat sobre l’impacte negatiu que suposarà l’aplicació del Cànon Digital en un mon que cada cop és més digital, en el que l’ús de dispositius digitals és cada vegada més necessari en el desenvolupament personal, empresarial, administratiu i social. I evitar la implantació del Cànon Digital indiscriminat utilitzant tots els mitjans legals de que disponibles en la legislació tant espanyola com europea.

Però que és el Cànon Digital?

El Cànon Digital és una quantitat de diners, semblant a un impost, que s’aplica a tots els equips i suports i que és justifica legalment com “una compensació a canvi del dret a realitzar còpies privades dels continguts que adquirim legalment” segons recull l’article 25 de la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI)

Els ciutadans/es paguem cada cop que comprem un producte electrònic que ja incorpora el cànon, els fabricants i/o distribuïdors paguen el que recapten per aquest concepte a entitats privades de gestió i aquestes, de manera arbitraria i opaca, és queden amb una part del recaptat i la resta és distribueix entre un nombre limitat d’autors i propietaris d’aquests drets.

Els consumidors paguem pel mateix dos, tres i quatre vegades: pel gravador, pel suport, pels dispositius on reproduïm ... I arribem a pagar pels nostres propis continguts: les nostres fotos, els nostres vídeos, les nostres copies de seguretat, ... van en dispositius gravats amb el cànon i la seva recaptació va a parar a entitats de gestió privades que ho reparteixen entre uns quants.

El passat 19 de març la plataforma TodosContraelCanon va lliurar 1.070.000 signatures al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio i ha presentat alegacions davant el Defensor del Pueblo demanant la seva interposició davant el Tribunal Constitucional. A més, la plataforma, segueix recollint signatures per a evitar el pagament indiscriminat que suposa el Cànon Digital.

Llegir manifest

Recollida de signatures:

Individual

Col·lectiva