Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

14 d’abril del 2010

Ara més que mai

"El contrari de l'oblit no és la memòria. És la veritat. La veritat de la memòria en la memòria de la veritat."

Vetlla la nit el món dels oblidats. Per això ha fet soldats els seus records i els ha armat de memòria, per que s’alleugereixi el dolor dels més petits”.
(Anònim)

10 comentaris:

Lluís Mesana ha dit...

Només una coseta:

Dia 14 d'Abril ni al Principat ni a Mallorca es va proclamar la II República Espanyola. No va onejar cap bandera tricolor aquell dia de l'any 31 del segle passat.

Dia 14 d'Abril de 1931 es proclamà a ca nostra la República Catalana; i el que onejà en aquest país foren senyeres estelades.

Quan devora les senyeres onejaren tricolors espanyoles (un parell de dies més tard), Francesc Macià, l'Avi, hi féu referència com la renúncia més gran de la seva vida.

Ho dic per fer veritat, i poder fer així memòria.

Amable Pallisé ha dit...

Benvolgut Lluís:
La II República Espanyola, amb totes les seves dificultats i malgrat la seva curta vida, va ser el primer sistema democràtic que varem tenir, amb eleccions realment lliures i que va fer possible instaurar l’autogovern de Catalunya amb l’estatut de 1932. És cert, a Catalunya Macià proclamava la República Catalana i el que onejà al balcó de la Generalitat segurament va ser l’estelada, però en una gran majoria de pobles de Catalunya no va ser aquesta realitat.
Al meu poble, com en tants d’altres, el 14 d’abril de 1931, l’esclat d’alegria de les classes populars va donar com a conseqüència una manifestació espontània encapçalada per la bandera republicana i la catalana que va finalitzar davant de l’Ajuntament, on la banda de música va interpretar la Internacional, escoltada amb el cap descobert i corejada amb crits d’entusiasme i d’emoció desbordada. També a l’accés principal de la Vila onejaren les banderes republicana i catalana. L’endemà, 15 d’abril a les 10:15 h. tenia lloc la sessió plenària a l'Ajuntament on s’acordava, entre d’altres, col·locar en un lloc preferent de “la sala capitular” els retrats dels capitans Fermín Galán i García Hernández, “morts al servei de la República” i canviar els noms de la plaça Capitán San Jurjo i plaça del Protectorado per la de Capitán Galan i Capitán García Hernández respectivament. Tanmateix, s’acordà enviar “telegrames de felicitació al president de la República Espanyola Sr. D. Niceto Alcalà Zamora, D. Francesc Macià president de la República Catalana i a D. Marcel·lí Domingo, Ministro de Instrucción Pública”.
I aquesta, Lluís, és la veritat de la memòria en la memòria de la veritat.
Salutacions.

Anònim ha dit...

Amable, los noms de les places que anomenes quines son actualment?i com es varen dir duran l'epoca de Franco?
Gracies!

Amable Pallisé ha dit...

Ara mateix desconec quines són aquestes dues places i, per tant, no puc saber com es denominaven en temps de la dictadura feixista. Ho preguntaré als "avis", depositaris de la memòria popular, potser se'n recorden de quines places són aquestes.

Lister i les milicies ha dit...

Ciento cincuenta bomberos boicotean a Saura en Badalona por el caso de Horta
Unos 150 bomberos han boicoteado hoy la inauguración del nuevo parque de bomberos de Badalona y han impedido el discurso inaugural del conseller de Interior, Joan Saura, al que exigen responsabilidades por el caso del incendio de Horta de Sant Joan, en el que murieron cinco bomberos

Voltor MAS Carronyaires ha dit...

Fins que no ens apedreguin com a Pujol, encara queda un bon tram.
Heu de rendibilitzar que venen les autonómiques, no? i per això no dubteu en canviar d'estrategia tantes vegades com faça falta, no? Tot depen de si us convé o no. I si no que li preguntin al convergen d'Horta:
"L'alcalde d'Horta de Sant Joan, el convergent Àngel Ferràs, va carregar al Departament d'Interior la factura de l'aigua que van utilitzar els Bombers durant l'extinció de l'incendi que va matar cinc membres dels Graf de Lleida. Ho va admetre ahir el propi regidor en la comissió d'investigació parlamentària sobre l'incendi d'Horta. Segons les fonts consultades, aquesta manera de procedir és "absolutament excepcional". Ferràs va afirmar: "rectificar és de savis" i divendres passat, (set mesos després de l'incendi i a només tres dies de la seva compareixença) va anul·lar la factura, per import de 2.190,92 euros, segons fonts del Govern català."

Lister i les milicies ha dit...

Un cop més Saura el eurosocialiste dona la culpa als altres. Tensió entre UGT i Interior pel codi ètic dels Mossos

La conselleria culpa el sindicat d'entorpir el La conselleria d'Interior ha dit prou. Després de callar durant mesos mentre els sindicats criticaven a tort i a dret el codi ètic que el departament va encarregar a un comitè liderat per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo, ahir la conselleria de Joan Saura va contra atacar.

La gota que va fer vessar el got va ser la visita sorpresa del secretari general d'UGT, Josep Maria Àlvarez, a la seu d'Interior. En la missiva que va entregar Àlvarez, UGT demana a Saura que "reconsideri" la seva postura "d'imposar" el codi ètic i amenaça de deixar el Consell de la Policia "en cas de no poder reobrir un espai de diàleg". I, per primer vegada, Interior no va callar.

El departament "lamenta les formes de SAP-UGT (sindicat majoritari als Mossos) i deplora el seu intent d'entorpir el procés de les millores per als Mossos", diu el comunicat que Interior va emetre poc després de la visita d'Àlvarez a la seu.

En el text, la conselleria destaca que el codi "s'ha negociat durant mesos amb sindicats i comandaments dels Mossos, passant dels 121 articles als 88 actuals" i incorporant "la major part de les esmenes presentades". Tot i així, l'última setmana d'abril el Consell de la Policia va votar en contra del codi: 23 vots negatius, quatre a favor, un vot en blanc i dues abstencions.

En el comunicat, Interior també fa un repàs de totes les millores laborals acordades en els últims tres anys: "Es crea una compensació econòmica addicional fins a la jubilació per als mossos que hagin estat declarats incapacitats en accident de treball"; es compensa econòmicament els que no van amb uniforme "per fer front a la despesa d'exigència de vestimenta" per situacions operatives determinades; "per primera vegada es regula la prevenció de riscos laborals en situacions operatives", i així fins a onze punts.

Però la carta d'Interior -to contundent, quasi irat- també carrega contra Àlvarez, a qui retreu que "s'hagi presentat per sorpresa al departament per entrevistar-se amb el conseller sabent que Saura era al Parlament. A més, "l'insta a interessar-se per les millores laborals dels treballadors, en lloc de fer altres tipus de campanyes".

Més tensions
Com es podia esperar, la resposta d'Interior no va caure gens bé a Àlvarez: "La conselleria el que ha de fer és aprendre que és govern. Què és això que un govern li digui a un secretari general d'un sindicat com ha d'actuar?". Però a pesar del to de les seves paraules, va continuar afirmant que estaria disposat a dialogar amb la conselleria. Una opció complicada si es té en compte que, poc després que el Consell de la Policia votés en contra del codi, Saura va anunciar que el text tiraria endavant i que s'aprovaria per decret.

Les relacions entre els sindicats i Interior mai han estat fluides i, amb la carta d'ahir, és probable que s'hagin aviciat una mica més. De fet, Àlvarez, sense pèls a la llengua, va assegurar que estava convençut que el comunicat "porta el segell d'un senyor que té molt poca educació, que ja ens té acostumats a aquestes sortides de to", referint-se a Joan Boada, director general d'Interior. "Aquest no és l'estil de Saura", va dir.

Amable Pallisé ha dit...

A més de que l’elaboració d’aquest codi ètic és una obligació de tots els estats membres de la UE i serveix per millorar la imatge del cos de policia, tot i desconèixer el contingut de dit codi ètic i, per tant, sense entrar a fer valoracions sobre el mateix, el considero necessari, igual que les càmeres a les comissaries Doncs no hem d’oblidar que malgrat els mossos són funcionaris de la generalitat amb uns deures que tenen l’obligació de conèixer i que són inherents al seu càrrec, això no garanteix que no es puguin donar situacions arbitràries per determinades actuacions minoritàries d’alguns funcionaris (això no significa criminalitzar al col•lectiu, només vol ser una mesura de prevenció). No cal que anem gaire lluny, si fem memòria, en el nostre poble mateix tenim un exemple de com un mosso d’esquadra, l’any 1999, es va saltar el seus deures de funcionari (que tenia l’obligació de conèixer a la perfecció doncs formava part del temari de les oposicions a les que es va presentar per accedir al cos) tot fent campanya electoral per CIU a les municipals participant en un míting i fins i tot apareixent als cartells electorals de la candidatura de CIU de Tivissa. La broma li va costar, al mosso, l’arrest domiciliari de set caps de setmana i una multa de 60.000 de les antigues pessetes. Llavors els mossos estaven a les ordres d’un govern de CIU a la Generalitat, la mateixa CIU que desprès va presentar-lo com a cap de llista al municipi (això sí, aquest cop ja, amb la pertinent excedència).
P.D.: Per cert “milicià”, m’agradarà veure la teva “vena” sindicalista el dia de la vaga general de funcionaris, suposo que estaràs al davant de la mani contra la retallada de drets del govern espanyol. O potser ets dels que prefereixes negar el dret fonamental a la llibertat sindical del personal al teu càrrec?. De tota manera, si finalment “has vist la llum”, benvingut siguis a la lluita en defensa dels drets de la classe treballadora, mai es tard per rectificar. Això sí, recorda que el moviment es demostra caminant.

Lister i les milicies ha dit...

Amable! per tot el respecte que té tinc i mereixes.Desde sempre vaig a totes les manifestacions,fins a Madrid dugues vegades,Barcelona,Girona,LLeida,Tarragona,Reus... i soc un sindicaliste com tú i Republica, legalitzats pel rey,pero no del mateix sindicat.Soc de la CGT, i tinc totes les nomines de les vagues descontanme el dia de treball i donanme de baixa a la Seguritat social.Puc anar amb la cara ben alta igual que tú.Soc d' Izquierda Unida es a dir "comuniste" pero no eurosocialistes com es feu dir molts de Iniciativa amb tot el respecte.Pero Saura desde les manifestacions estudiantils,fins a lo dels Bombers crec que tendria que reflexionar i ser una mica umilt,sobre tot a la gent que representa con conseller de governació.Soc i sire del PSUC fins l'últim segon de la meva vida, igual que Guti,que no aprobaria el que fa Saura.Rep una cordial salutació d'un company.

Amable Pallisé ha dit...

Benvolgut “Líster i les milícies”:

Des del respecte que et mereixo i el mateix que et tinc, m’agradaria dir-te que, per poder debatre amb consciència de causa, és més fàcil identificar-te amb nom que presentar el ¿teu? Currículum. D’aquesta manera, tots dos, estaríem en igualtat a l’hora d’expressar les nostres opinions i el diàleg seria més fluït i amb menys suspicàcies (al menys per la meva part). A partir d’aquí podríem debatre obertament fins i tot sobre el sexe del àngels; de l’acció del govern de la Generalitat, de la de l’estat, del pla Bolonya, dels bombers, dels mossos, dels sindicats, dels seus representats (afiliats i no afiliats), del patrimoni sindical, de les retallades dels drets dels treballadors que s’aveïnen en un futur immediat, de la crisi, de les politiques neolliberals, dels bancs, de les SICAV, del frau, de la corrupció, del boom i del crash immobiliari, de la memòria de la dignitat i dels morts a les cunetes, del poder judicial i dels jutges, del franquisme sociològic que encara persisteix ... En fi, de tot allò que et sembli adient i vulguis (menys de futbol).
Salut!