Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

20 de desembre del 2009

La crida d’Espanya: Els voluntaris xinesos a la Guerra Civil espanyola

Brigadistes xinesos al camp de concentració francès de Gurs

El passat dijous vaig assistir a la conferència “Els voluntaris xinesos a la Guerra Civil espanyola” que organitzà la Casa Àsia, Acisi i UNESCO Tortosa a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

La conferència va anar a càrrec de Ni Hwei-ru, coautora amb el seu marit Len Y. Tsou del llibre “La crida d’Espanya: Els voluntaris xinesos a la Guerra Civil espanyola”. Aquest llibre, publicat en xinès l’any 2001 i que aviat serà traduït al castellà, fa un seguiment de la vida de 13 brigadistes xinesos durant la Guerra Civil espanyola dels més de 100 que es calcula que hi van prendre part.

El matrimoni Americà d'origen taiwanès explicà com van anar recopilant dades al llarg de tretze anys durant el seu temps lliure i que van donar com a fruit aquest llibre. Ni Hwei-ru va contar com el Llibre The Call Of Spaindetonant que els va portar a escriure aquest llibre va ser la fotografia d’un soldat xinès davant de l’hospital de Benicàssim que els hi va entregar un veterà brigadista americà i que més tard van poder identificar com a Chen Wen Rao, immigrant xinès a Nova York que morí al 1938 a la batalla de Gandesa. Un llibre que ens descobreix la participació de voluntaris xinesos en la Guerra Civil, aportant quelcom més de llum sobre la memòria silenciada dels defensors de la legalitat republicana i, en especial, de la memòria significativa de tants i tants combatents (més de 40.000 voluntaris provinents de 53 països) que no van dubtar en abandonar-ho tot per defensar la II República.

Així ens narrava el cas d’un d’aquests tretze quan, en retornar desprès de la guerra a Xina per lluitar contra les tropes japoneses que havien envaït el seu país, acabà els Ni Hwei-ru, traductora i Alba Pallisé seus dies sumit únicament en els records de la seva estança a Espanya ordenant les fotografies que va realitzar durant la guerra Civil.

També del cas de Liu Jing Tien, que va fer-se famós perquè la seva fotografia va apareixer a la primera plana de la revista Estampa, el 1937, i on si podia llegir a peu de foto “Los trabajadores chinos luchan, desde las trincheras de España, por la independencia de su país”. En un permís a Madrid, Liu va ser sorprès pel carrer per la ciutadania que, en reconèixer-lo com el de la fotografia, el va afalagar abraçant-lo i felicitant-lo.

O el cas d’un altre que feia de cuiner i que es queixava al seu superior dient-li que no havia fet un llarg viatge per cuinar, que el que volia era empunyar un fusell i lluitar per la República. Aquest morí en el front de Madrid mentre repartia el “ranxo” entre els soldats.

L’autora, Ni Hwei-ru, va acabar la conferència realçant aquell esperit de fraternitat, d’entrega i de sacrifici d’una gent que no va dubtar en abandonar la família i el seu país per lluitar contra el feixisme. El mateix que després va sumir el món en una altra guerra fratricida, la segona guerra mundial.

En acabar l’acte, la comunitat xinesa de Tortosa va oferir-nos un “dim sun” (pica-pica xinés) i varem poder continuar xerrant de manera més informal.

Una molt bona experiència i una biblioteca Marcel·lí Domingo magnífica que tenen la sort de tenir els veïns de Tortosa.

35 comentaris:

2teixidor ha dit...

Molt bon any 2010!.I ja que a Tivissa ha estat un "Any de neus....

lo llaguter ha dit...

Tot lo millor per aquest 2010!!!

lo llaguter

Anònim ha dit...

¡quina llastima! si sols que pugueren vindre
3 o 4 cents mil, ells que sont tants ara potser podriem ser una gran dicrtadura comunista del proletariat.

Anònim ha dit...

Que burro i quin tanlant tens últim anònim

Anònim ha dit...

Despres de la última santiagada d'aquest ajuntament solament cal aplicar la cançó de la trinca.

El "corsé" no està de moda,
la cotilla va de _baixa,
per això els fabricants de faixes
de la indústria nacional
convoquen per la tablilla
el gremi de la cotilla,
dimecres, a dos quarts d'onze:
assemblea general.

La faixa està de rebaixa,
no se'ls veu gaire opt imistes
aquells fabricants de _faixes,
altrament dits: faixistes.

S'inaugurà la reunió
i és tan gran l'esverament
que per calmar l'assemblea
així parla el president:
"Clients de tota la vida
ara ens estan fent el salt;
no s'exporta cap cotilla
ni a Grècia ni a Portugal.

Que tant acostar-se a Europa!
que tant canviar de "jaquetes"!
Si no vetllem pel negoci,
anirem a fer punyetes.
Doncs, fent números, he vist,
que si segueix anant de baixa
caldrà tornar a dir al país:
0 faixa... o caixa

Continuant la reunió
es llegeix una "octavilla"
que, en contra de la cotilla,
ha llançat l'oposició,
on hi ha escrit: "Companys, la faixa
ens oprimeix i ens domina,
cal cremar totes les faixes
i els faixistes de propina"

Deu cauen sota la taula
víctimes d'un cobriment,
mig histèrics els que queden
canten exaltadament:
"Tres días hay en el año
que relucen más que el sol:
Jueves Santo, Corpus Christi
y el día de la Ascensión".

Faixistes, no busqueu més solucions,
sabeu de fonts fidedignes
que la culpa és dels massons
i dels jueus malignes.

Faixistes, sou del món occidental,
reserva espiritual,
sota el mantell protector
de la Santa Inquisició.



Després de 40 anys aquesta cançò enlloc de ser un record del passat a Tivissa, està a l'ordre del dia.

Anònim ha dit...

lo de la trinca ma agradad ,los reis mags no eren catolics,mol bon any ,

Anònim ha dit...

Quina vergonya, ja només ens faltava això, on han quedat aquelles paraules de l'exel·lentissim molt alt, "governarem pels qui van a missa i pels qui no hi van". O faixa o caixa, DONS NI UNA COSA NI L'ALTRA. Els més petits hauran d'apendre, des de petits, que encara avui 2010 hi ha gent intolerant, fins hi tot amb els Reis Mags.

Anònim ha dit...

¿TOT ESTE SAROLL PER FE LOS REYS A LA IGLESIA? YO ME PENSBA QUE LA FESTA DE LOS REYS ERA RELIGIOSA. ¿U ES QUE LOS "ROIJOS" DEL POBLE BAN A TREBALLA ESTE DIA?
¡VINGA HOME! ¿COM LI AURIEM COLOCAT AQUELLA GERNASIO AL CASAL?
US ANSEN LOS ANIMOS TOT ALLO QUE CANVIA LOS VOSTRES POSTULATS, ENCARA QUE SIGUI LO MES NORMAL DEL MON. LA MANOLA FARA CUARTOS ESTA SEMANA: AUREU D'ANA A COMPRA DESINFECTAN PER RENTAUS DESPUES D'ANTRA A LA IGLESIA ¿NO?
YO NE RECORDO UN D'ESTOS "COMUNISTES LOCALS" QUE NO VA BULGUE ANTRA A LA IGLESIA A ENTERRA A SA AVIA I LA SEMANA DESPUES ANTRABA AL CASAMEN DE UN AMIC. NI AN QUE SON AIXI QUE I FAREM.

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 12.21, perdò ignorant, perdò hipòcrita de les 12.21 m'agradaria que es llegeixi els 10 manaments que també son pels que aneu a missa,


1- Amarás a Dios sobre todas las cosas
2- No tomarás el nombre de Dios en vano
3- Santificarás el día del Señor
4- Honrarás a tu padre y a tu madre
5- No matarás
6- No cometerás actos impuros
7- No robarás
8- No levantarás falsos testimonios ni mentirás
9- No consentirás pensamientos ni deseos impuros
10-No codiciarás los bienes ajenos

(T'ho poso en castellà per que vist l'escrit has estudiat tota la vida en castellà i ara el català et costa una mica, tranquil, no passa res.)

Si en compleixes més de la meiat t'invito amb una copa, ja, ja, ja. Venga campeón !!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Anòmim de les 12:21, amb el teu comentari fas un retrat d'una persona incapaç de viure amb comunitat, incapaç de respectar a les persones que et rodeixen, incapaç de tantes coses que m'horroritza que molts puguin pensar com tu. Jo que no soc creien entro a l'església sempre que vull i amb tot el respecte del món, el mateix que em mereixen totes les persones que hi entren com a creients. Et diré més, quan hi ha un enterrament per l'esglesia, normalment em quedo a fora, però si la persona era creient i practicant i m'hi unia una relació d'amitat o de parentiu, per respecte hi entro, considero que li hagués agradat veure'm allí. Amb el teu comentari solament demostres ràbia i odi, potser tu hauràs de fer ús dels medicaments de la farmàcia. Jo veien com van les coses per Tivissa ja res em pot sorpendre. Ràbia, odi ? no decepció. Considero que a l'època que estem vivim i tenin com tenim legislació que diu ben clar que les institucions són independents i interpretant que en els seus actes no hi ha d'haver discriminació, entre altres coses per religió, no puc acceptar, ni acceptaré mai aquestes decisions i menys quan hi mainada pel mig.
Ja que en un ple municipal, si no m'han informat malament, es va aprovar una moció pels refendums a Catalunya per la independència, perquè tota aquesta gent no presenta davant el plenari una moció per la independència d'estat i església. Tots i sortiriem guanyant.

Anònim ha dit...

Ei, jo també vull anar amb el 4x4 de l'ajuntament a passejar per la neu.

I tu?

Si així ho vols, truca a les oficines depen del carnet que tinguis tindras alguns privilegis, et netejaran el carrer el primer, podras anar amb el 4x4 de l'ajuntament etc, etc, i si no tens el carnet bó, doncs a joderse.

Salut i neu amics !!!!!

Anònim ha dit...

Quina raó que tens tio, és vergonyós, pensava que solament me n'havia donat compte jo.

Anònim ha dit...

DEban del temporal de neu y fret es recomana als veins que no es balluguin de casa en cas de emergencies truca al ayuntament estem trevallan per soluciona els problemes dels veins estigueu atentos al proxim prego mes ho meix de aqui deu minuts

Anònim ha dit...

Algu hem pot dir per que en uns dies tan "critics" degut a la neu a Tivissa no es veu TV3, gent, familia, hem trucava per dirme que sortiem per la tv i nosaltres... sort en tenim dels pregons ja que la informació de la tv autonomica... igual que la web municiapal... quants dies fa que no funicona? això es eficiencia i informació al moment?

Anònim ha dit...

es culpa d'un repetidor de tortosa, així ho van dir a TV3 durant la nevada.

Anònim ha dit...

visca l'organització desorganitzada de l'ajuntament!!!!

Jo també tinc tractor amb pala per treure la neu, que m'invitareu a dinar al missamaroi?

Si us plau truqueu-me que així dinaré pagant lo poble!!

Anònim ha dit...

Menu missamaroi 9€...algo mes que abans este ajuntament esta democratitzat. Abans sempre anaven los matixos amb la visa del poble. Ara es queden els diners al poble. Desconec el tracte pero si per traure la neu que tan et molesta per sortir de casa se li ha de pagar el dinar algu es fa i punto!! que jo sapiga els dos que maneguen este tipo doperacions a lajuntament son els mateixos qeu hihavia amb lanaterior partit de govern!! no crec que abans fossin tant bons i ara tant dolents!

Anònim ha dit...

I mentre tot lo poble està col·lapsat l'amo "de fiesta por los madriles" fotent-se dinars de 50 euros per barba. I los 4 llepons de sempre se fotent dinars al missamaroi de 9 euros.

Anònim ha dit...

Com és pot culpar a 2 treballadors del desastre, això és demagogia.
Això és diu quan els arguments s'acaben.
Que algú assumeixi responsabilitats.
Galgo dimissió!!!!!!

I ara demanaran disculpes pel desastre i diran que feia 200 anys que no nevava igual, i que la màquina patinava i que feia molt fred i tots los seus corderets diran es veritat, tenen tota la raò.
I a per la pròxima animalada.

Anònim ha dit...

Anonim de les 15:21 tens entrada a l'extacte de la visa de l'ajuntament?? o tens un soplon dintre de l'ajuntament o encara pitjor dintre de l'entitat bancaria que l'emet??
Fantasma!!
I de llepons a tot arreu!! Tambe es diuen col.laborador pq un de sol en esta vida no ho pot fer tot!
Per cert, et creus mes inteligent que la mitjana de mortals??
Pot ser la major nevada dels ultims 200 anys...a mi no em dona la gana que amb els meus impostos inverteixin en maquines llevaneus!!
Ara ja ha passat tot i no tornara com a molt fins l'any que ve!!

Anònim ha dit...

Sinó es tracta de compra una màquina llevaneus, es tracta de ser eficients i actuar com s'ha d'actuar en situacions així, i perdona, tenen molt que desitjar. És vergonyós com estaven els carrers del poble (que si vols ho puc entendre), però el que no puc entendre és no es treballés en les entrades i en les vies principals del poble, deplorable. EL CAP DE SETMANA QUAN HI HA UNA SITUACIÓ EXECEPCIONAL ES TREBALLA.

Anònim ha dit...

No t'escarrassis anònom anterior, aquest tenen la veritat absoluta en tot i tots els que veiem les coses d'un altra manera som una porqueria "segons el seu criteri, evidentment", que la democràcia continui inundant el nostre poble i que no hi hagui mai una emergència nuclear. Déu mos en guard.

Anònim ha dit...

A l'anònim de les 5:55 li diria que fantasma és aquell que desapareix quan neva i apareix després de la nevada. Aquest és el fantasma!!

Anònim ha dit...

els de tivissa es quexeiu pero als de la SErra no te ni nom, vam estar 63 hores sense llum???? que hos sembla, tres dies sense ni treure la neu dels carrers, ni preocuparse de les persones grans que viuen soles, fisn dilluns no vam poge sorti del poble aixo si amb una carretereta molt estreta ara dieume si tot es normal per a mi aixo es TERCERMUNDISTA

Anònim ha dit...

Que vols amb l'ajuntament que tenim maravilles?

Anònim ha dit...

En aquest poble, sou tots molt llestos, los d´esquerres i los de dretes, no se pas amb quin bàndol em quedaria. Si tots sou tan eficients, i tots en sabeu tant, ferministes i jordistes, sembla mentida que visqueu en un poble on no funciona res,de res, l´únic que rutlla és el vostre enfrontament històric i rídicul, a veure si us busqueu una ocupació que us entretingui més i us deixeu de rucades. Per cert, de veritat els polítics d´aquest poble, us l´estimeu? Doncs no ho sembla.

Anònim ha dit...

M'agrada, perque un de fora reconeix que en aquest poble no funciona res de res, però el problema és que els que estan al govern no tenen excusa i són ells els que haurien de fer funcionar i no ho fan.
I com que no aguanten la pressió de governar doncs surt el que surt i el dia que neva més val que visquis a falset perque sino, no pots ni moure't pel poble i axí mil i una històries.

Anònim ha dit...

N'hi ha que s'escarrassen en classificar-nos, si som d'uns o dels altres. Que passa que si critiques als que governen ja tens l'etiqueta posada?. Possats a opinar el que tinc clar és que no soc jordista, per moltes raons: perquè vull un poble sense els problemes que tenim pel mal govern, problemes de tota indole i que fomenta el gran senyor d'aquest poble, que va fomentar i inculcar i que seguirà en la mateixa línia fins que el fassim fora, perquè vull un poble en que la gent no estigui manipulada, fins les entitats manipulen. En definitiva vull gent i quan dic gent em refereixo a persones dignes d'ostentar aquests càrrecs, persones en les qual no haguim de veure mai actituds vergonyoses i fins i tot violentes com hem vist. Mai podré donar el meu vot a personatges així, encara que m'ofereixin UN SUELDO DE 3.000 EUROS AL MES PARA TODA LA VIDA.

Anònim ha dit...

Alguns s´escarrassen en classificar-vos?? Au va!!!! Tots sabeu molt bé com és la idiosincràcia d´aquest poble, no cal enganyar ningú,aquí el que predomina és la hipocresia, doneu un cop d´ull als carrers...

Anònim ha dit...

Si tant hipòcrites sóm, perquè vens?

Anònim ha dit...

CEMENTIRI RADIACTIU A ASCÓ

Pensa que això no afecta només a un poble, ni a una comarca.

Això és una agressió a tot un país que vol ser NACIÓ: CATALUNYA!!!

MANIFESTA'T!!!

Ho pots fer demà a Ascó, a les 11 del matí.

tborrell-Miravet

Anònim ha dit...

Un classic, encara que no definitiu, mos han tornat a fotre lo numero.
Benvolugut amo del cartipas, per a quan una no defensa ferrea de l'energia nuclear??
Tot plegat es un aspectacle dantes i patetic.
A les terres de l'ebre mos vam quedar mirant lo riu i mos hem quedat atontats...no servim pa res mes!! Venmirat tenim lo que mos mereixem a tots los nivells!!
Per no tenir no tenim ni vegueria!!

Anònim ha dit...

Voldria comentar el tongo del concurs de carnaval, va ser de jutjat de guardia, si per un concurs de carnaval fan això imagineu-vos per les coses importants?????

Lo fill de l'amo, premi, lo cunyat del col·laborador, premi, lo fill del segon amo premi. Estic alucinat.

I per postres pizza, bueno ne farem sobrar una mica i així la pendre per que la mare i el pare sopin de gorra. La cosa te tela!!!!!!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Doncs no t´haguessis disfressat, home, si ja sabeu com va tot aquí, no sé per què encara hi c ol.laboreu, BOICOT!!!!

Anònim ha dit...

No és mereixen rès més que això BOICOT !!!

I lo de la votació popular va ser per sortir a l'APM!!!!

No ens enganyeu més si us plau!!!!