Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

1 d’agost del 2007

Tàrio Rubio

Foto 'robada' del bloc AlegoL’altre dia, tot fent una incursió per la blocosfera, vaig descobrir una foto on hi apareixia una cara coneguda. És una foto que, juntament amb d’altres, conformen el “post” que l’Àngel Lluís va fer en el seu bloc Alego sobre l’acte d’escenificació que és va fer de quan les tropes republicanes van creuar l’Ebre el juliol del 38 i en el marc de les Ies. Jornades Internacionals d’Història en els Espais de la Batalla de l’Ebre que van tenir lloc a Mora d’Ebre els dies 19,20 i 21 de juliol.

La meva sorpresa va ser majúscula quan vaig confirmar que aquell que apareix a la foto, puny en alt i passant revista a les tropes republicanes era Trinitario Rubio, l’amic Tàrio.

De la companyia de Tàrio en vaig poder gaudir a Tivissa el maig del 2006, quan des de la Societat Obrera vam organitzar, en commemoració del 75è. aniversari de la proclamació de la II República, una exposició de cartells de la guerra civil de la qual és propietari Tàrio. Després, i de tant en tant, ens hem anat trucant.

Tàrio Rubio a la S.O.Recordo un Tario xerraire amb una gran vitalitat que malgrat els seus 83 anys i les desagradables experiències que acumula en el seu haver, aconseguia transmetre un amor per la vida i un ànsia per viure-la que ja ens agradaria tenir a molts. Quan el portava a agafar el tren i en el transcurs del viatge cap a l’estació de l’Hospitalet, hem va explicar que aprofitava totes les excursions per viatjar per tota Espanya i, en arribar a l’estació i parar el cotxe, hem va amonestar per posar el fre de mà malament doncs ell és va jubilar després de fer de taxista durant molts anys.

Ens va explicar una gran quantitat d’anècdotes i ens va mostrar part de la molta documentació que acumulava. Ens va dir que tenia el deure d’explicar, arreu on volés ser escoltat, les seves vivències per que fent-ho rescatava de l’oblit la memòria silenciada de tota una generació que va lluitar en defensa de la legalitat republicana i donava a conèixer la importància que té el saber que és en aquesta memòria històrica on es troba la identitat col·lectiva.

Ens explicava, com si d’una novel·la és tractés, que va ser condemnat a sis anys per “rojo peligroso” (tal i com resava en els documents que hem va mostrar) i del seu pas per varies presons, camps de concentració i batallons disciplinaris de treballs forçats per acabar en el camp de treballs forçats del Valle de los Caidos on si va passar els últims tres anys abans de que el posessin en llibertat. Recordo, com si fos ara, quan hem deia “ostia noi, quin fred ... i quina gana!!”. Recordo com és va treure d’una carpeta plena de papers la fotocopia d’una carta que l’escriptor Camilo José Cela dirigia a no sé quina instància militar sol·licitant el seu trasllat al front on, deia en la carta, podria servir millor al “glorioso alzamiento”. I quan ens va ensenyar aquell vell carnet a nom de Trinitario Rubio: guerriller antifascista.

Tàrio és un dels dos o tres presos, dels milers que van treballar en la construcció del Valle de los Caidos, dels que és tingui constància que queden vius. És autor del llibre “Petita història del cartellisme de la Guerra Civil”, expresident i membre de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme i propietari d’una exhaustiva col·lecció (més de quatre-centes reproduccions) de cartells de la Guerra Civil Espanyola i un gran conversador. Si alguna vegada teniu l’oportunitat, us recomano que la vegeu i si teniu l’ocasió de xerrar amb l’amic Tario, no la deixeu passar, de ben segur que ampliareu el vostre coneixement i coneixereu, de primera mà, uns fets que encara ara alguns volen que restin perduts en el limbe de la transició “democràtica”.

20 comentaris:

2teixidor ha dit...

mMe dones una alegria de que al meu blog haiguis trobat un vell conegut.Salut i república!

Anònim ha dit...

Em provoca respecte una persona que va lluitar pels seus ideals, exactamente igual que els del bàndol contrari.

xavi ha dit...

Bones Amable, fent un bot pel bloc de l'Àngel, a partir d'un comentari sobre les fotos de la recreació històrica he fet cap aquí. Jo estava a l'inici de la parada militar quan l'oficial en cap de la tropa els hi va demanar als veterans de passar revista a les tropes. El teu company Tàriro va ser qui li va preguntar si podia passar la revista amb el puny alçat i quan li van respondre que si, que ara podia fer lo que volia, que ja no havia garrot, va viure un moment d'emoció i les llàgrimes que s'aguantaven per sortir van per presència contagiant a mes d'un.
Sols és un comentari sobre una petita anècdota però crec que son aquestos petits detalls que li donen vida a les fotos.
Salut i república.!

Anònim ha dit...

Referent a l'anònim que diu que els llençols dels balcons estan "pordioseros" i degraden la imatge de Tivissa, un comentari penjat al “Resum del Ple municipal del 13/7/2007” d’aquest Bloc:

No se si els llençols dels balcons estan “pordioseros”, el meu està impecable, i , la imatge degradada de Tivissa no la donen els llençols sinó les persones.

També se que aquests humils trossos de llençols, couen molt.

Si hi ha algú interessat en penjar-ne a casa seva un tros de llençol, que el demani a algú de la Plataforma. Gràcies.

Anònim ha dit...

jijijij

Si que us couen !!!

jejejej

Anònim ha dit...

Anonim de 03/08/07 11:27:

Tens raó, és cert la brutícia no és sempre sinònim de misèria. La misèria no és només de caire econòmic, és també sinònim d’avarícia, de cobdícia i de la inexistència de noblesa i de dignitat. Condicions aquestes de les que sembla que alguns han fet el seu lema que no cal que pengin als balcons perque ho fan paten cada vegada que obrin la boca o escriuen en este bloc per llençar el verí contra els que amb “humils trossos de llençols” defensen d’una manera digna i valenta allò en el que creuen i com tu bé dius això és el que cou. En quan a la degradació de la imatge de Tivissa, me penso que ja ni ha que s’encarreguen de degradar-la des de la propia institució municipal, no son necessaris llençols “pordioseros” per fer-ho. Ademes me sembla que la verdadera degradació encara esta per vindre.

Anònim ha dit...

Esteu obsesionats ! Obriu els ulls .... i mireu cap endavant !!!

Anònim ha dit...

Cap endavant sempre he intentat mira, però ara m'horroritzar.

Anònim ha dit...

Doncs empenta....que sino ens quedarem estancats i amb 4 gats ...

Anònim ha dit...

Sou pitjor que els feixistes sempre remenant la guerra que vau perdre. Mireu cap endavant !
¿Encara teniu la foto de Lenin al vostre localet?

Anònim ha dit...

Valtros i la vostra memoria historica
Tota la campanya es basa en la presumpció que els morts esquerrans i separatistes lluitaven “per la llibertat”, "per la democràcia” i “per la república”, quan van ser ells, indiscutiblement, qui van arruïnar la legalitat republicana

Anònim ha dit...

http://www.e-noticies.com/cartes-al-director/reus-i-el-4%25-27254.html

Amable Pallisé ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Amable Pallisé ha dit...

Sr. Veu d’alerta:
Si hi ha alguna cosa que no entenc és el que continuïs visitant aquest bloc i llegint les seves entrades quan, és evident, que res del que aquí s’hi diu t’agrada. Ho podria entendre si el teu pas per aquí fos quelcom d’obligat compliment i que el fet de no fer-ho et pogués comportar alguna conseqüència desagradable com multes o presó, igual que passava en temps del Caudillo. Però el fet és que ara no vivim baix la repressió franquista, això ja s’ha acabat, i hom ja pot escollir el fer ús de la seva llibertat de la manera que consideri més oportú ( això sí, dins el marc legal i les més elementals normes de convivència). És per això que no acabo d’entendre com t’entestes en visitar aquest bloc (que consti que jo encantat) quan el més normal és que busquessis lectures més afins a la teva particular visió de la història. L’única explicació que hi trobo és el que tu i els teus heterònims t’hagis fixat l’objectiu (del tot tolerable, per això vivim en un estat de dret) de boicotejar aquest bloc, doncs fins ara encara no m’has demostrat que sàpigues discrepar des de la normalitat, és a dir, sense insults ni comentaris en plan SPAM de “copiar i pegar” indiscriminadament per totes les entrades del bloc. I és per això que et recomano algun espai a la xarxa que aniria més acord amb el teu tarannà com per exemple aquest o aquest altre. De tota manera pots continuar visitant i “comentant” sempre que vulguis doncs no penso suprimir ni restringir els comentaris al bloc.

Anònim ha dit...

¿Te pica una mica?.
No et tens de enfadar home, que tenim que conviure i respectamos tots, els fatxes i els marxistes no estem tan distants, (los extremos se tocan).Gracies Amable lo blog d'Inestrillas no el coneixia.
Gracies per permetrem opinar al teu blog.

Anònim ha dit...

Anònim del dia 8 a mitja nit. Si LENIN no hagués mort poc després de la Revolució, segur que les coses no haguessin derivat a una dictadura com la del "tiito" STALIN, i les coses haguessin anat molt millor tant a la URSS com a la resta del món, inclosa la pell de brau.

VEU D'ALERTA, "prego", si vols ficar algú al mateix nivell (molt baix nivell) dels feixistes fica als STALINISTES o MAOISTES, però no pas als marxistes. Si t'informes bé, veuràs que hi ha importants i significatives diferències.

Ah! i el govern de la Generalitat del 36 podia ser independentista, però va guanyar unes eleccions democràtiques de carrer, o sigui que això d'arruinar la legalitat republicana, no se, no se...

I finalment VEU D'ALERTA, aquesta és la diferència entre un feixista (així t'has definit, no??) i un "eco-socialista" com l'administrador del blog (et demano disculpes i corregeix-me si m'erro, Amable). A tu et deixa participar i sols es pregunta quina és la teva raó per participar en aquest blog (per cert, no l'has respost).

Anònim ha dit...

Jajajaja, "ecosocialista"??? es lo que es porta ara no??? ara em guardat la falç i el martell a l'armari, que ja està passada de moda. Es com lo de Plataforma x Catalunya, que amaguen el yugo i las flechas al armari i es posen un nom en català per semblar mes güais.

Diga'm un pais on el comunisme hagi triomfat. El comunisme es una DICTADURA uqe ha portat morts i gana arreu.

Anònim ha dit...

Tot això es mandrosament lamentable

Anònim ha dit...

Crec que t'equivoques "anònim" del dia 13 a les 23:48. La PxC no té cap idelolgia política. Els del jou i les fletxes estan en un altre partit que per sort a Catalunya ocupen la 4a. posició...

El comunisme no ha triomfat per que no ha existit mai cap país comunista. El que hi ha hagut són derivades esbiaxades. Repeteixo, tot culpa d'Stalin...

Què tal Diògenes!!! Feia temps que no sabíem res de tu, raó per la qual esperava un altre tipus d'aportació al debat. Quina part de l'entrada "TARIO RUBIO" et sembla lamentable??? Per que la temàtica ha estat diversa...

Anònim ha dit...

Amic meu: ¡No es l'entrada!, ¡¡¡Son les sortides!!!