Itzultzeko Traducir Traducir Traduzir Traduire Translate Tradurre Übersetzen Перакладаць Μεταφράζω يترجم Fordítás 翻译 Превеждам

17 de novembre del 2006

DEL TOTXO, CAMPS DE GOLF I L’ESPECULACIÓ



El passat dia 7 la revista electrònica El Observador publicava una noticia referent a la implicació empresarial de l’alcalde d’Amposta i president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques Joan Maria Roig (CIU) amb la promotora “Promociones Club de Campo & Golf de Ronda, SL”. Aquesta empresa pretén dur a terme un macrocomplex urbanístic i turístic a la finca Los Merinos, en una zona considerada Reserva de la Biosfera i al municipi de Ronda (Màlaga). Pel que es veu, Roig formaria part del consell d’administració de l’esmentada empresa.

Segons resa aquesta revista, l’alcalde de Ronda va autoritzar aquest faraònic pla (2 camps de golf, 3 hotels de cinc estrelles i 800 xalets de luxe) per Decret, evitant-se així la seva discussió al plenari i la posterior publicació de la seva aprovació a cap butlletí oficial. Tot això, a pesar de l’informe desfavorable de la Cuenca del Mediterraneo, que desautoritzava als responsables de la promotora a l’extracció de l’aigua de les fonts contigües.

Aquest polèmic macroprojecte, que compta amb l’oposició frontal dels veïns (accions de protesta de residents estrangers, vagues generals de poblacions afectades, grups ecologistes i societat civil en general) ha saltat a la premsa catalana. El passat dia 9 el diari el Punt publicava la noticia.

Ahir, el mateix diari tornava a publicar una noticia sobre els vincles de Joan Maria Roig amb l’empresari Joan Ripollès, també d’Amposta i també conseller delegat de “Promociones Club de Campo & Golf de Ronda, SL”. Segons el Punt, ambdós serien consellers de la constructora Hort dels Capellans, SL. Empresa que abans es denominava Montsianell Residencial, SL, constituïda l’any 2002 i de la que Ripollès constava com apoderat en un inici i que més tard passaria a ser administrador únic. L’any 2003, el ple municipal de l’ajuntament d’Amposta aprovava la requalificació dels terrenys de la falda del Montsianell per la construcció de 89 xalets en una zona d’uns 82.000 m2 . L’any 2004 la urbanització va ser aturada per la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre que al·legava que representaria un creixement excessivament dispers.

Després de llegir tot aquest seguit de noticies, hom es pregunta si es això un desenvolupament sostenible o es, simplement, especulació urbanística.

Totes estes noticies ens haurien de fer reflexionar sobre projectes similars que a hores d’ara es volen du a terme en municipis com el nostre, curiosament també governats per CIU.

Malauradament, aquest tipus de desenvolupament que s’ha dut a terme en els últims anys al llarg de la costa mediterrània ha posat de manifest la insostenibilitat i l’especulació del territori juntament amb els escàndols de corrupció política que han esclatat a Marbella i que van sorgint al llarg de la costa mediterrània.

Es aquest el model que es pretén desenvolupar a Tivissa?